A new work environment for housing corporation Woonwaarts

A new work environment for housing corporation Woonwaarts
https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2021/07/20210701_HospitalityGroup_WoonWaarts_8208_FvdH-300x180.jpg

In May 2019, the two housing corporations Standvast Wonen and De Gemeenschap merged into a single organisation called Woonwaarts. After a successful integration of the two organisations, the desire arose to create a single work environment. Woonwaarts asked Hospitality Group to assist in the development and implementation of a future-proof accommodation concept that meets the new wishes and needs of the organisation. The design takes into account the new way of working, where employees both work from home and in the office. As a result, meeting people in the working environment becomes more important.

Dialogue

To develop a work environment that fully meets the wishes and needs of the organisation, Woonwaarts employees were involved as early as the preliminary research stage by means of interviews and guest journeys. The new work environment is based on four design principles:

  • Recognisable and nearby: interaction with colleagues, but also with network partners, takes place both inside and outside the office
  • Socially sustainable: the work environment will be designed in such a way that it promotes the health and wellbeing of the employees, now and in the future
  • Own strength and tailored: inspiring each other, tenants and network partners by showing initiative and sharing knowledge and ideas with each other
  • Meeting and connecting: the work environment stimulates meeting, connecting and cooperating in all possible forms

Accommodation concept

In the new work environment, Woonwaarts strives to offer all employees a place that suits their activities and their state of mind of the moment. That is why the working environment is divided into three different zones: bustle, murmur and quiet. These zones contain various work spaces and other spaces that support their function. In the bustle zone, for example, you will find the social meeting points, the reception and the consultation rooms. The quiet zone provides the quiet workstations, cockpits and reading tables.

The corporate colours of Woonwaarts are also reflected in the zoning. In the quiet zone green forms the basis, the murmur zone has blue accents, while red is the dominant colour in the bustle zone.

Reuse of furniture and resources

One of the starting points for the design was to reuse furniture and resources as much as possible. In order to comply with this fine principle, detailed inventory lists were drawn up at an early stage, specifying what could be reused. Through revitalising and re-upholstering, a lot of furniture (desks, chairs, tables, cabinets, etc.), ICT/AV equipment, art, plants and lighting were reused. A large number of office chairs, for example, were re-upholstered so that they look as good as new and can be used again in the new work environment.

The design

The result is an extensive design proposal. In this proposal, functional spot plans were presented to the client, including 2D and 3D sketch designs. In addition, various mood boards visualise the intended look & feel of the functional design.

Completion

In mid-2020, the implementation of the renovation and refurbishment of the Takenhofplein location began. During this phase of the project, Woonwaarts and Hospitality Group worked together to supervise the renovation and furnishing. In late 2020, the moment was there: Woonwaarts’ new accommodation was completed. And much to people‚Äôs liking: the employees of Woonwaarts are very happy with the modern look of the interior and think it is well suited to the new organisation!

Photography : Femke van den Heuvel

Project data

Client
Woonwaarts
Location
Nijmegen
Project size
ca. 1.500 m2
Completed
juli 2019 - augustus 2020

More information