https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2018/10/featured-dropbox3-300x180.jpg

Exciting workspaces that drive co-working and fun and spur innovation

Exciting workspaces that drive co-working and fun and spur innovation
Exciting workspaces that drive co-working and fun and spur innovation

Auteur:

Auteur:

Huge, amazing and impressive

Afgelopen week bezochten George Maas en ik San Francisco en Silicon Valley om de study trip van onze FM Executive FM community voor te bereiden.

Waar je zou verwachten dat het vooral allemaal in Silicon Valley gebeurt verraste ook San Francisco mij enorm. Skyscrapers poppen op, de skyline verandert jaarlijks. San Francisco is duidelijk buzzing en bubbling. Mensen willen liever in de stad wonen dan in de ‘tech villages’ zuidwaarts. Maar juist ook de dorpen van de high tech giants groeien onverminderd door.

We bezoeken als eerste Silicon Valley, circa een uur rijden ten zuiden van San Francisco. Het gebied is weids en wordt voornamelijk gekenmerkt door laagbouw. De verschillende campussen van de high tech companies zijn als dorpen op zich en liggen verspreid van elkaar vandaan. Google in Mountain View is open en toegankelijk. Een soort security hosts staan overal en supporten medewerkers in alles: van het vinden van het juiste gebouw tot het aanleveren van een fiets. Op diverse plekken zijn zitjes, terrassen, food trucks en zelfs een truck waar je een massage kunt krijgen of een ‘haircut’. De Apple campus in Cupertino is een stuk geslotener. De gebouwen ogen door het design iets killer. Voor alle campussen geldt dat ze enorm blijven groeien. De groei van deze high tech dorpen en het aantal medewerkers heeft impact op de omgeving en belast het transport van en naar San Francisco. Traffic en het behoud van een goede relatie met stakeholders en de community zijn dan ook de grootste uitdagingen naast de groei zelf.

In San Francisco staan voornamelijk wolkenkrabbers. Enorme torens, vaak multi-tenant. Opvallend is dat services tussen de diverse huurders niet gedeeld zijn. Wel tref je binnen de afzonderlijke companies veel co-working spaces om samenwerking tussen eigen medewerkers te bevorderen. Etages zijn ieder op zich sterk ‘gebrand’ en afgesloten voor medewerkers van andere companies. We bezoeken de net geopende office van Salesforce, met 61 verdiepingen het hoogste gebouw van de stad. Salesforce heeft daarnaast nog drie torens, een openbaar wandelpark en zelfs een eigen station. Waar in Silicon Valley food echt een item is waar medewerkers overvloedig en luxe in voorzien worden, zijn er in veel workspaces in de stad amper eigen restaurants te vinden. Op de high-tech companies na dan – die onderling natuurlijk sterk concurreren in het aantrekken en behouden van personeel. Zo genieten we bij Dropbox van een ongekend assortiment aan koffie en ontbijt. En vooral healthy food! Na Atlassian, eBay, Stanford University, het Nederlandse consulaat, CBRE and de IFMA Chapters van San Francisco en Silicon Valley, sluiten we onze bezoeken af bij Gensler.

Wat ik in beide gebieden meer terugzie dan in Nederland is de aandacht voor ontspanningsfaciliteiten en fun. Het moet op de plek waar medewerkers zoveel tijd en effort besteden als thuis voelen en leuk zijn! Dus waarom geen faciliteiten toevoegen die ‘fun’ stimuleren? Zo zien we tijdens onze bezoeken aan de organisaties bijvoorbeeld geluidswerende ruimtes met muziekinstrumenten en complete drumstellen. Ook zien we diverse chill spaces; ruimtes waar het niet alleen rustig is, maar waar strak gestylde meubels het chillen lichamelijk ook ondersteunen. En ook family rooms, waar kinderen en familie vermaakt worden en de werkplek van hun vader of moeder op een positieve manier kunnen ervaren.

Ons bezoek was impressive in all ways… Ik kan niet wachten om ook onze Executive FM Community volgend jaar mee te nemen naar de Bay area om de vibes in workspaces en innovation te ervaren!

Dit jaar bezoeken we met onze Future Work Course uiteenlopende werkplekconcepten in Nederland. Benieuwd? Bekijk hier het programma.