https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2019/03/FM-in-Dublin-is-about-workspaces-300x180.jpg

FM in Dublin is about workspaces!

FM in Dublin is about workspaces!
FM in Dublin is about workspaces!

Auteur:

Ter voorbereiding op de studiereis van de FM Course bezochten Sandy Brouwer en Heleen Ruys uiteenlopende inspirerende organisaties in Dublin. Dublin is, mede door het jonge talent dat naar de stad wordt getrokken door de Institute of Technology, een voor Europa belangrijke tech stad! De meest ‘coole’ bedrijven van dit moment zoals Twitter, Airbnb, Google en Facebook zijn dan ook met hun EMEA Headquarters en trendy workspaces gevestigd in Dublin.

Flexibiliteit en wendbaarheid

Facebook

Sandy Brouwer: “In het noorden van Dublin bezoeken we – op twee minuten loopafstand van elkaar – de werkomgevingen van Accenture, Facebook, MCA Architects en Airbnb. Een hele upcoming wijk, waar nieuwe offices naast elkaar als paddenstoelen de grond uit schieten. Facility managers zijn hier met name bezig met het creëren van aantrekkelijke werkomgevingen en het faciliteren van groei. Je ziet dat de snelgroeiende bedrijven inspelen op wendbaarheid en kiezen voor dynamische en flexibele inrichting van de workspace. In de nieuwste kantoren van Accenture (zie foto bovenin dit blogartikel) en Verizon is werkelijk alles verplaatsbaar. Van flexibele boxes voor bellen en vergaderen, stroomvoorziening vanuit het plafond zodat je overal kunt werken tot wanden die op veel plekken beschrijfbaar zijn. Opvallend is overigens dat het ‘The Dock’ van Accenture compleet anders is dan de corporate offices die je gewend bent van Accenture. Het stimuleren van samenwerking en innovatie en het aantrekken van jong talent zijn drivers om voor een totaal ander werkconcept te kiezen. De hospitality is overigens opvallend krachtig in alle Accenture kantoren.”

Stimuleren van gedrag en creativiteit

“We zien naast overeenkomsten ook verschillen tussen de, ieder op hun eigen manier, inspirerende organisaties. Salesforce kiest bijvoorbeeld voor een eenduidige uitstraling in al haar kantoren wereldwijd, terwijl de kantoren van Airbnb juist totaal verschillen per locatie. Het EMEA hoofdkantoor van Airbnb is mijn favoriet! Zeker geen standaard kantoor, maar huiselijk in alle aspecten. De overlegruimtes zijn ware replica’s van huiskamers uit hun eigen Airbnb aanbod met een persoonlijk verhaal van de bewoner erbij. Ook de werkplekken zijn huiselijk door de kasten, planten en kledingrekken om de bureaus heen.

In alle kantoren zien we veel (creatieve) ruimtes voor samenwerking en overleg. Bij Facebook kiezen ze voor informele open ruimtes voor ontmoeting. De vergaderruimtes maken ze dan ook zo ongezellig dat deze niet onnodig lang bezet worden of als vaste werkplek gebruikt gaan worden. Waar onder andere Google en Facebook enorm uitpakken met eten en drinken voor medewerkers kiest Salesforce juist niet voor een eigen restaurant. Zij stimuleren graag beweging en ontspanning door tijdens de pauze even helemaal weg te gaan uit de eigen werkomgeving.”

Ontmoeting en inspiratie in communities

“Steeds meer start-ups en ook andere organisaties kiezen voor co-work spaces vanwege flexibiliteit in ruimte, inspiratie en gemak. De community manager van WeWork achterhaalt de behoefte van elke bewoner/ondernemer om zo de meest relevante events voor kennisdeling te organiseren, mensen en organisaties bij elkaar te brengen en de gewenste faciliteiten en diensten per ondernemer te bieden. De tap met Guinness bier stimuleert ontmoetingen en fun. Diensten als nagelverzorging en stands met cadeaus op speciale dagen als bijvoorbeeld Valentijn dienen het gemak. Via een speciaal ontwikkelde app brengen ze mensen op (gevraagde en aanwezige) expertises bij elkaar.

Dublin is about inspiring workspaces! Nieuwsgierig? Doe mee aan de FM Course! Ga mee op reis naar Dublin en laat je inspireren over hoe je vanuit FM en Real Estate bij kunt dragen aan aantrekkelijk werkgeverschap!”