https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2019/09/shutterstock_1461064817-300x180.jpg

Green Buildings Event 2019

Green Buildings Event 2019
Green Buildings Event 2019

Auteur:

Op donderdag 12 september jl. vond voor de twaalfde keer het Green Building Event plaats, georganiseerd door CFP in samenwerking met ABN AMRO. Olivier Boelens en Ryanne van Rijn, interim managers bij Hospitality Group, waren aanwezig bij het event om alles te horen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en vooral, duurzame gebouwen.

Hoe ziet de duurzame wereld in 2030 eruit?

Als we kijken naar 2030, dan kan de auto van de toekomst niet ontbreken. Lex Hoefsloot, CEO van Lightyear, heeft de eerste extreem efficiënte auto ontwikkeld met geavanceerde zonnepanelen die de auto grotendeels van energie voorziet. Hun doel is nu om betaalbare auto’s op de markt te brengen en daarnaast de uitstoot van het gehele Levenscyclusanalyse (LCA) -proces te reduceren. Ook zijn ze ook bezig met de ontwikkeling van een platform om de auto’s in te zetten als deelauto’s (sharing).

Volgens Gideon Maasland, directeur voor complexe, duurzame gebouwen bij MVRDV en de architect van de Valley, zijn gebouwen in 2030 flexibeler, groener en socialer. Gebouwen krijgen steeds meer een sociale functie met bijhorende faciliteiten, zoals winkels, horeca, park/tuin en andere pekken om te ontmoeten. Waar gaan we verder heen in de toekomst? Naar CO2-neutrale gebouwen of nog mooier, gebouwen die energie produceren.

Andy van der Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability, leert zijn studenten duurzaam te bouwen. Zijn studenten hebben onlangs meegedaan aan de Solar Decathlon 2019 in Hongarije. Het Delftse MOR (Modular Office Renovation)-team bouwden een energie slurpend kantoor om tot een zuinige woning. Hier hebben zij duurzame oplossingen gebruikt die je nu zelf al kunt toepassen, zoals een douchekop die water bespaart en warmte terugwint en de ‘green wall’ met luchtzuiverende kamerplanten. Ook hadden zij PCM (Phase Change Materials) panelen geplaatst op de buitengevels van de woning, een manier om het huis te koelen en te verwarmen met minimaal 30% minder energieverbruik. Uiteindelijk werd het MOR-team nipt tweede, maar sleepten met hun briljante ideeën wel maar liefst acht prijzen binnen. Gaaf! 

ABN AMRO Innovation Challenge

Daarna was het tijd om het podium te geven aan de 40 aanwezige start-ups en scale-ups. Ieder gaven zij een korte pitch over hun innovatie voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Het uitgangspunt? Een innovatie waarmee je vandaag nog aan de slag kunt om morgen impact te maken. Enkele voorbeelden van de innovatieve ideeën waren: 

  • bio-beton; 
  • airconditioning van de toekomst; 
  • software voor het optimaliseren van het binnenklimaat (inclusief voeding van de lokale weersvoorspelling); 
  • een duurzaam automatisch reinigings- en desinfectiesysteem voor luchtbehandelingsinstallaties; 
  • het circulair bouwen, slopen of het (ver)kopen van bouwmaterialen.

Studio Solarix was de winnaar van de pitches met het Solarix paneel, een zonnepaneel voor de gevels van gebouwen met een aantrekkelijk design. De panelen leveren naast groene energie dus ook een bijdrage aan de gebouwuitstraling.

Ondernemen en duurzaamheid

Voor Annemarie van Gaal, onderneemster en investeerder, gaat het begrip duurzaamheid niet alleen over milieu, maar ook over de duurzame inzetbaarheid van mensen door op een creatievere manier te kijken naar talent en mensen niet alleen te beoordelen op basis van hun CV. Daarnaast gaf ze inspiratievolle voorbeelden hoe zij organisaties adviseert hoe zij hun primair proces kunnen verduurzamen.

De inspirerende verhalen en de praktische innovatieve producten die verduurzaming van gebouwen en onze samenleving vandaag de dag al mogelijk maakt heeft ons geïnspireerd. 

Hospitality Group. Creating better places.