https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2020/02/woman-in-front-of-her-computer-3059745-300x180.jpg

Concentreren, lukt dat nog in de moderne werkomgeving

Concentreren, lukt dat nog in de moderne werkomgeving
Concentreren, lukt dat nog in de moderne werkomgeving

Auteur:

Auteur:

Technologie en moderne werkomgevingen stimuleren samenwerking als nooit te voren. Het behoud van concentratie en focus is voor medewerkers hierdoor wel steeds lastiger. Tijdens de Future Work Course die Hospitality Group organiseert, deelt Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht, de manieren van informatie verwerken en hoe we beter met onze concentratie om kunnen gaan op de werkvloer. Lees in dit artikel alvast zijn bevindingen.

Zuinig zijn op concentratie

Door de enorm snelle digitale ontwikkelingen en de groeiende hoeveelheid beschikbare informatie bevinden we ons in een ‘aandachtscrisis‘. Volgens Stefan gebruiken we onze concentratie niet optimaal door het vele multitasken en de vele prikkels om ons heen. Het goede nieuws is dat we steeds meer weten over ons gedrag en de werking van onze hersenen, waardoor we beter dan ooit begrijpen hoe we ons optimaal kunnen concentreren. We hebben dus zelf de oplossing in handen om met de toenemende informatiestroom om te gaan en ons werkzame leven anders in te richten.

Stefan pleit ervoor om de kantoortuinen te laten verdwijnen. Het is voor een effectief arbeidsproces cruciaal dat we zuinig zijn op onze concentratie en aandacht omdat we er maar een beperkte hoeveelheid van hebben.

“Bij de ontwikkeling van werkplekconcepten zien we een groeiende behoefte aan concentratieplekken. Je ziet dan twee oplossingen ontstaan. Enerzijds fysieke oplossingen in de vorm van ruimtes en akoestische middelen. Anderzijds meer aandacht voor gedrag! Respect tonen voor elkaar en de spelregels in de werkomgeving en elkaar focus en concentratie gunnen”, aldus Rick Steinmann, Partner Workplace & servicedesign bij Hospitality Group.

Optimaliseren van concentratie

Uit onderzoek van Poly (organisatie die zich richt op het stimuleren van diepgaande menselijke connecties) blijkt dat maar liefst 94 procent van de werknemers denkt productiever te zijn in een minder rumoerige omgeving. Goede akoestiek vermindert afleiding en verbetert de mogelijkheden voor focus op kantoor. In de Future Work Course brengen we een bezoek aan het Poly Experience Center en ervaren we wat diverse oplossingen als ‘huddle’ rooms, intuïtieve headsets en het incorporeren van elementen uit de natuur die het omgevingsgeluid verminderen bijdragen aan meer concentratie.

Empower your workforce

Tijdens de management course ‘Future Work Course: Empower your workforce brengen we in de zoektocht naar de optimale werkomgeving managers FM, Real Estate, HR, IT en Change bij elkaar die zich bezighouden met het (verder) ontwikkelen van de werkomgeving.

“Er is zoveel kennis en ervaring, benut dat, ga met peers in gesprek, zodat je jezelf en de ander kunt laten versnellen”, zegt Sandy Brouwer, verantwoordelijk voor community building binnen het werkveld van facility management en real estate.

Tijdens drie deep dive sessies en een tweedaagse workplace experience tour bezoeken we uiteenlopende werkplekconcepten en delen we ervaringen van andere organisaties. Haal je learnings uit de workspace van het nieuwe kantoor van VodafoneZiggo, Poly, de Booking.com Campus, ING Campus, Coca-Cola en Ahoy Rotterdam. Leer ook van de wetenschappelijke inzichten van Elke Geraerts over authentieke intelligentie, Stefan van der Stigchel over concentratie in werkomgevingen en Alize Hofmeester over agile organiseren van business.

De course gaat op 3 maart 2020 van start. Laat je inspireren en ga in gesprek met peers over de succesfactoren voor het creëren van de ideale werkomgeving. Bekijk hier het programma (PDF). Ga je mee?

Meer informatie

Voor meer informatie over onze course kun je contact opnemen met Sandy Brouwer of Rick Steinmann via telefoonnummer 033-462 55 55 of per mail: s.brouwer@hospitality-group.nl of r.steinmann@hospitality-group.nl .