https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2021/05/shutterstock_1470857090-k-300x180.jpg

Documentaire ‘2040’ als inspiratiebron om duurzaam te ondernemen

Documentaire ‘2040’ als inspiratiebron om duurzaam te ondernemen
Documentaire ‘2040’ als inspiratiebron om duurzaam te ondernemen

Zelfrijdende auto’s die op afroep te bestellen zijn, een stadsboerderij in plaats van de huidige parkeergarages en een zeewierplantage als oplossing om CO2 op te vangen. Zo zou onze toekomst er in 2040 zomaar uit kunnen zien. In de documentaire 2040 van de Australische documentairemaker Damon Gameau neemt hij je mee naar het jaar 2040 en laat je zien hoe een regeneratieve toekomst kan worden vormgegeven. De documentaire biedt een oplossingsgerichte aanpak en prachtige initiatieven, die laat zien dat alles wat we nodig hebben voor een duurzame wereld al bestaat! Een film die ons inspireert om te dromen en ons commitment aan duurzaamheid waar te maken. Join The Regeneration!

Documentaire

Documentairemaker Damon Gameau zet in zijn verfilming bestaande klimaatoplossingen centraal. Hij laat zien hoe de wereld er in 2040 uit kan zien als we de al bestaande mogelijkheden direct zouden toepassen. Hierbij wordt al snel weergegeven dat het decentraal opwekken van energie door zonnecollectoren niet alleen een positieve impact op het milieu heeft, maar ook op de samenleving. Een efficiënt systeem dat in Bangladesh al heel gebruikelijk is. Het decentraal opwekken van deze natuurlijke energie staat vervolgens aan de basis voor elektrische voertuigen. Zelfrijdende elektrische auto’s die op afroep te bestellen zijn, kunnen ervoor zorgen dat er miljoenen vierkante kilometers aan parkeerplaatsen en -garages verdwijnen. Ook heeft de documentairemaker nagedacht over wat er dan met deze vrijgekomen ruimte moet gebeuren: de leegstaande ruimte biedt mogelijkheden om goedkope en duurzame woningen of stadsboerderijen te bouwen. Op die manier vormt de ene oplossing de basis voor de andere oplossing.

Ook kijkt de documentaire naar de landbouw buiten de stad. Het huidige systeem, waarbij door het ploegen van de landbouwgrond miljarden tonnen koolstof vrijkomen, vormt een groot probleem. Regeneratieve landbouw biedt hiervoor uitkomst; een methode die zich richt op de verbetering van de bodemkwaliteit. Dit wordt gedaan door het toepassen van natuurlijke hulpbronnen, zoals het vermengen van diverse vegetatie en het laten grazen van vee. Deze nieuwe vorm van landbouw bedrijven houdt bovendien ook veel meer regenwater vast. Een mooie oplossing voor de huidige veeproblematiek.

En hier slaat de documentairemaker een brug naar een andere oplossing waarbij water aan de basis staat: het toepassen van mariene permacultuur. De regisseur geeft aan dat 93% van de hitte die wordt veroorzaakt door klimaatverandering, door de oceaan wordt opgenomen. Dit gaat ten koste van de balans in het ecosysteem, waardoor veel planten en dieren ten onder gaan. Zeewier staat aan de basis van mariene permacultuur. De snelst groeiende boom ter wereld – zeewier is ten slotte een boomsoort – is breed toepasbaar als voedsel, diervoeder, meststof, vezels en biobrandstof. Bovendien vangt zeewier enorme hoeveelheden koolstofdioxide af.

Climate Cleanup

De Climate Cleanup Foundation wil met deze documentaire de veelbelovende oplossingen onder de aandacht brengen. Deze stichting zet zich in om de opwarming van de aarde te keren, door het teveel aan koolstofdioxide op natuurlijk wijze te verwijderen. Dit wil de stichting bereiken door actief samen te werken met invloedrijke personen en organisaties. Een belangrijk onderwerp waar Climate Cleanup zich voor inzet, is Double Nature. Dit houdt – logischerwijs – in dat we de natuur moeten zien te verdubbelen. Een inspirerende missie, want om de klimaatdoelen te halen, moeten we volgens wetenschappers zo’n 1500 gigaton CO2 uit de atmosfeer onttrekken. Het is echter hoopgevend om je te bedenken dat het plantaardig leven op aarde al zo’n 1500 gigaton CO2 heeft opgeslagen! En om deze missie te laten slagen, heeft Climate Cleanup de Club van 1500 opgericht.

Samenwerking

Hospitality Group draagt hier graag aan bij en werkt dan ook al langere tijd met Climate Cleanup samen. Medewerkers van Hospitality Group hebben uren ter beschikking die zij vrijwillig kunnen besteden aan werkzaamheden voor Climate Cleanup. Zo zijn de Young Professionals op dit moment hard aan het werk om de stichting te ondersteunen in het voorbereiden van een online evenement op 26 mei. Op deze dag bestaat de Club van 1500 namelijk één jaar. Het belooft een inspirerend evenement te worden, waarbij natuurlijke klimaatoplossingen centraal staan. Vooraanstaande personen zoals de Amerikaanse milieuactivist Paul Hawken (auteur van het boek Drawdown) en regisseur Damon Gameau (bedenker van de documentaire 2040) maken deel uit van dit evenement.

Visie op duurzaamheid

Hospitality Group gelooft dat een positieve invloed op het klimaat bij jezelf begint en is actief bezig om dit te bewerkstelligen. Zo geloven wij dat de sleutel ligt in het denken vanuit waarden en in duurzaamheid diep tot in het DNA van je organisatie en medewerkers te laten doordringen. In onze visie en aanpak richten wij ons op negen belangrijke thema’s om opdrachtgevers te helpen met duurzaamheid en om elkaar hierin te versterken. Wil je hier meer over weten? Onze visie op duurzaamheid lees je hier.

Wil jij ook graag geïnspireerd worden door al deze bestaande klimaatoplossingen? De documentaire is te zien op https://vimeo.com/436570686.