https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2018/02/shutterstock_563597626_1000x600-300x180.jpg

Lean recruitment

Lean recruitment

Auteur:

Vandaag lanceren wij ons nieuwe recruitmentsysteem! De weg ernaartoe heb ik stiekem best een beetje onderschat. Een recruitmentsysteem is immers toch niet veel anders dan een tool om de juiste kandidaten te vinden voor de rol die je bemiddeld? Niets is minder waar weet ik inmiddels uit ervaring. Er zijn behoorlijk wat processtappen nodig om die felbegeerde interim-manager of die nieuwe collega te verwelkomen!

Lean belt

Afgelopen jaar zijn alle medewerkers van Hospitality Group Lean Yellow, Green of Blackbelt gecertificeerd. Een mooi cadeau wat mij getriggerd heeft ook onze eigen (interne) processen onder de loep te nemen. In de zoektocht naar een interim-manager of een vaste kracht voor onze opdrachtgevers zien we dat door een steeds krappere arbeidsmarkt de weg naar de juiste match steeds uitdagender wordt. Op zich niets mis mee want we willen immers die perfecte kandidaat bemiddelen, maar bij het uittekenen van onze processen zien we dat deze fors zijn. Dit moet sneller en efficiënter kunnen, zeker als je bedenkt dat de arbeidsmarkt nog krapper wordt en de vraagstelling die onze opdrachtgevers bij ons neerleggen steeds groter en ambitieuzer zijn. Een recruitmentsysteem geïntegreerd in onze ERP software bood de oplossing.

Het draait om de juiste match

Bij het bouwen van het systeem merkte ik dat al die processtappen, op onderdelen na, niet veel minder werden, maar wel efficiënter waardoor we nog meer in control zijn en versnellen in onze werkwijze. Wij geloven dat veelvuldig contact met onze opdrachtgevers key is bij het inzichtelijk maken waar nu de echte behoefte ligt. Dat onze extra bezoekjes aan organisaties helpen bij de match op cultural fit, ons 3-ogen principe bij het schrijven en lezen van profielen extra scherpte geeft aan de inhoud en dat het persoonlijk maken van de zoektocht toch echt als grote meerwaarde wordt ontvangen. Afgelopen jaar scoorden we gemiddeld een 8,8 bij het bemiddelen van vaste en tijdelijke capaciteit waar we trots op zijn. Naast opdrachtgevers stellen wij uiteraard ook onze kandidaten centraal, we willen op detailniveau vertellen hoe de functie eruit ziet. Wat ze kunnen verwachten in de rol, hoe de cultuur is binnen de organisatie maar ook wat ze minder uitdagend of lastig gaan vinden in betreffende functie of interim opdracht. Ons nieuwe systeem gaat zeker helpen in de ondersteuning en versnelling van ons uitgebreide recruitmentproces en het maken van de juiste match, zo bevredigend!

HR businesspartner

Minder stappen gaan we dus niet zetten, maar op een Lean manier gaan we veel efficiënter te werk. Met het oog op nog meer kwaliteit en het vrijspelen van tijd (automatisering levert immers tijd op) kunnen we nog vaker met onze opdrachtgevers en kandidaten in gesprek om advies te geven aan beide zijden. We zijn immers niet voor niets de HR businesspartner binnen het FM domein.