https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2021/09/Verspillingsvrije-week_banner-1-300x180.jpg

Verspillingsvrije Week

Verspillingsvrije Week
Verspillingsvrije Week

Auteur:

Vandaag, dinsdag 7 september 2021, begint de Verspillingsvrije Week. De week is een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en staat, zoals de naam al doet vermoeden, in het teken van het voorkomen van voedselverspilling. Dit bewerkstelligt de stichting door de samenwerking met organisaties en consumenten op te zoeken. Het voorkomen en verminderen van voedselverspilling is iets wat binnen Hospitality Group hoog op de agenda staat. We geven hier dan ook graag meer informatie over mét tips om zelf tijdens het thuiswerken aan de slag te gaan.

Voedselverspilling in kaart

Voedselverspilling levert een grote bijdrage aan de hoeveelheid broeikasgassen in de lucht. Voor de productie en het transport van ons voedsel is namelijk veel energie nodig. Wist je bijvoorbeeld dat wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel niet wordt geconsumeerd? En dat Nederlandse bedrijven en consumenten in totaal zo’n één miljard kilogram voedsel per jaar verspillen? Het inspirerende boek Drawdown beschrijft het tegengaan van voedselverspilling zelfs als derde beste klimaatoplossing die wereldwijd genomen kan worden.

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt een beweging om met bedrijven, publieke organisaties en consumenten een gezamenlijk doel te bereiken: voedselverspilling verminderen. Om dit doel te bereiken, bundelt de stichting de krachten, kennis en netwerken van organisaties en consumenten. Daarnaast zetten ze met veel organisaties een monitoringssysteem op om te meten hoeveel voedsel er (minder) wordt verspild. En praktische handvatten om als consument thuis aan de slag te gaan mogen natuurlijk niet ontbreken.

Initiatieven in de markt

In de markt zien we veel mooie initiatieven voorbij komen die als inspiratie kunnen dienen om als organisatie aan de slag te gaan met het verminderen van voedselverspilling. Neem bijvoorbeeld Instock. Overgebleven producten van de supermarkt, de vishandelaar en de groenteboer vormen voor het Amsterdamse restaurant de dagelijkse basis voor de gerechten op de menukaart. Om nog meer impact te maken, heeft Instock ook Instockmarket opgezet: een groothandel voor geredde producten. Rotterzwam weet zich daarentegen raad met een overgebleven restproduct, namelijk koffiedik van organisaties. Op dit waardevolle restproduct laat Rotterzwam heerlijke oesterzwammen groeien. Deze worden vervolgens verwerkt in vegetarische bitterballen en kroketten, spreads en oesterzwammenbier. Ook het concept van HelloFresh draagt bij aan de vermindering van voedselverspilling. Uit onderzoek van HelloFresh blijkt namelijk dat 21% van de huishoudens in Nederland minder voedsel verspillen wanneer ze koken uit een HelloFresh box. Dankzij de afgemeten porties wordt namelijk voorkomen dat men teveel voedsel bereidt.

Zelf aan de slag

Het vele thuiswerken heeft tot gevolg dat thuis meer eten en drinken genuttigd wordt in plaats van op kantoor. Nog meer reden om dus ook thuis actief aan de slag kan gaan om voedselverspilling te verminderen. Hieronder vind je zeven tips om elke dag van deze week verspillingsvrij door te komen.

Tip 1: Begin bij de basis

Als inkoppertje begint het natuurlijk met het opvolgen van de welbekende adviezen. Bekijk in de koelkast wat eerst op moet en maak een boodschappenlijstje, zodat je niet teveel koopt. Kijk, ruik en proef bij het bereiken van de houdbaarheidsdatum om te beoordelen of het nog een ronde mee kan. En gebruik een Eetmaatje om de juiste porties af te wegen. Deze tips klinken wel bekend in de oren, toch?

Tip 2: Doe verspillingsvrij boodschappen

In de supermarkt kun jij al maatregelen treffen om voedselverspilling tegen te gaan. Het is belangrijk om je aan jouw boodschappenlijstje te houden. Dreig je verleid te worden door een fikse korting? Ga zelf eerst goed na of het thuis wel opgaat voordat je de houdbaarheidsdatum bereikt. Daarnaast kun je ook wat vaker bevroren eten inkopen, want deze bederven minder snel. Oh, en vergeet niet om zelf een (katoenen) zakje mee te nemen. De plastic zakjes bij de groente-, fruit- en broodafdeling doen natuurlijk ook mee met de Verspillingsvrije Week.

Tip 3: Haal een Magic Box op met To Good To Go

Heb je even niet genoeg inspiratie om zelf jouw boodschappenlijstje op te stellen? Dan kun je ook een Magic Box van To Good To Go ophalen. Met deze app haal jij voor een klein prijsje overgebleven voedsel op bij de bakker, de supermarkt of de lunchroom. Zo zorg je ervoor dat ondernemers minder voedsel verspillen.

Tip 4: Bewaar je eten in de keuken optimaal

Nu je jouw wekelijkse boodschappen in huis hebt, is het tijd om deze optimaal te bewaren. Zet je koelkast op 4°C en bewaar gekoelde producten nooit langer dan twee uur buiten de koelkast. Bekijk hier welke groenten en fruit je het beste gekoeld en ongekoeld kunt bewaren. Leg gekoelde groenten en fruit onderin de groentelade, want daar is het het koudst. Zie hier nog meer bewaartips, zoals de optimale koelkastindeling, tips voor de voorraadkast en vriezer. Of zoek producten op in de Bewaarwijzer!

Tip 5: Download het gratis Delicious Waste kookboek

Goed. Je hebt alle basistips gevolgd, verspillingsvrij boodschappen gedaan en in de keuken alles optimaal bewaard, maar toch heb je restjes over. Dan kan het gratis te downloaden Delicious Waste kookboek uitkomst bieden. Hospitality Group heeft een mooie bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het boek. De uitgave bevat 24 heerlijke recepten met producten die gemaakt zijn uit reststromen. Eet smakelijk!

Tip 6: Wees creatief met restjes

Heb je jouw restjes niet terug kunnen vinden in het Delicious Waste kookboek? Geen probleem, wees creatief met wat je hebt! Vries waar mogelijk in (bekijk hier invriestips), bekijk op www.thuisgekookt.nl of je je buurtgenoten blij kan maken met een maaltijd, of maak zelf nieuwe gerechten met wat je over hebt. Van oud brood maak je heerlijke tosti’s of croutons, van overrijp fruit maak je een gezonde smoothie en van beschadigde of minder verse groenten creëer je op eenvoudige wijze een huisgemaakte soep.

Tip 7: Breng jouw voedselverspilling in kaart

Je hebt er alles aan gedaan om voedselverspilling te voorkomen, maar je besluit helaas toch om afstand van jouw restjes te doen. Gelukkig is er nog een laatste redmiddel om dit een volgende keer te voorkomen. Weeg het voedsel dat je weggooit, noteer wat je verspilt en analyseer na een poosje of je bepaald voedsel structureel weggooit. Hier ligt dus een kans om minder te verspillen!

Visie op duurzaamheid

Hospitality Group gelooft dat een positieve invloed op het klimaat bij jezelf begint en is actief bezig om dit te bewerkstelligen. Zo geloven wij dat de sleutel ligt in het denken vanuit waarden en duurzaamheid diep tot in het DNA van je organisatie en medewerkers te laten doordringen. In onze visie en aanpak richten wij ons op negen belangrijke thema’s om opdrachtgevers te helpen met duurzaamheid en om elkaar hierin te versterken. Eén van de thema’s in onze visie is waste reduction, een onderwerp waar de Verspillingsvrije Week een belangrijke bijdrage aan levert. Wil je meer weten over onze visie op duurzaamheid? Deze lees je hier.