https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2018/04/shutterstock_283103822_1000x600-300x180.jpg

Open Atelier: Iedere gemeente een sportbedrijf?

Open Atelier: Iedere gemeente een sportbedrijf?
Open Atelier: Iedere gemeente een sportbedrijf?

Auteur:

Een sportbedrijf oprichten… of juist beëindigen? Op dinsdag 27 maart organiseerde Hospitality Group het Open Atelier ‘Iedere gemeente een sportbedrijf’. Een hoge opkomst bevestigde de actualiteit van dit vraagstuk. Zo’n 50 deelnemers van gemeenten en sportbedrijven uit alle windstreken namen actief deel.

Joop Scherpenzeel trapte het Open Atelier af met vier stellingen om op te stemmen met je smartphone. De uitkomst hiervan was de leidraad voor de verdere middag.

Delen van ervaringen

Na de informatieve bijdragen van Ton Rutten en Joop Scherpenzeel over verschijningsvormen en ontwikkelingen waren de sprekers aan zet. Frans van den Eijnden, senior belastingadviseur van EFK, ging in op de verandering van het Sportbesluit en de te verwachten gevolgen hiervan voor organisaties die gelegenheid geven tot sportbeoefening. De daarop volgende sprekers deelden hun ervaringen met gemeenten die hun sportbedrijf van één, enkele of alle taken hebben ontheven en met gebruikers die al dan niet beheertaken hebben overgenomen.

Angela Snel lichtte als strategisch adviseur van Sport en Welzijn toe welke veranderingen ze hebben doorgevoerd om via een aanbestedingsprocedure de beheertaken te gaan uitvoeren waarvan de gemeente hen eerder had ontheven. Daarna vertelde Stefan Alberts, beleidsmedewerker van de gemeente Alphen aan den Rijn, over het beëindigen van de subsidierelatie met onder andere het sportbedrijf en het maken van afspraken met nieuwe beheerorganisaties, waaronder samenwerkende sportverenigingen. Als derde ging Leo Beeren, manager facilitair beheer van Sportbedrijf Amstelveen, in op het privatiseren van tennisaccommodaties en de gevolgen voor het sportbedrijf. Afsluitend presenteerde Joost ten Bulte, manager Sport en Project Ontwikkelbureau van Sportbedrijf Deventer, kort het onderzoek naar privatisering van beheer- en onderhoudstaken in Deventer en zijn argumenten waarom dit niet of nauwelijks wenselijk is.

Geen gouden formule

De vele praktijkvoorbeelden lieten zien dat voor een sportbedrijf geen standaardtoepassing bestaat gezien de uiteenlopende verschijningsvormen en taakgebieden. Hierdoor zijn binnen de gemeentegrenzen meerdere varianten mogelijk en soms zelfs wenselijk. Het overgrote deel van de deelnemers zette de discussie over dit veelzijdige thema voort tijdens de afsluitende borrel.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het sportaccommodatiebeleid binnen jouw gemeente, neem dan contact op met Joop Scherpenzeel, Hospitality Group (j.scherpenzeel@hospitality-group.nl / +31(0)6 52 382 686).