https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2018/05/IMG_0219-300x180.jpg

De zoektocht naar de toekomstbestendige werkomgeving

De zoektocht naar de toekomstbestendige werkomgeving
De zoektocht naar de toekomstbestendige werkomgeving

Auteur:

Vanaf oktober verkenden circa twintig FM en HR managers in de Future Work Course trends en ontwikkelingen en deelden zij ervaringen in de zoektocht naar ‘de toekomst van werk en werkomgeving’. Hoe zien beide eruit? Hoe ver kunnen we voorspellingen doen en in het vooruit denken? Dé oplossing bestaat niet. Wel concludeerden we wederom dat het samen optrekken vanuit HR en FM een voorwaarde is om te komen tot de ‘best matchende’ werkomgeving. En wat de best matchende werkomgeving is hangt sterk af van de doelstellingen en de volwassenheid van een organisatie. Na inspirerende sessies over geluk, human centered design, DNA, imago, cultuur, generaties, leiderschap, wendbaarheid en vitality bij Decos, Strijp-S, Bol.com, en Netvlies waren we tijdens onze laatste deep dive sessie te gast bij VGZ, winnaar van de Winning Workplace Award 2017.

Human Facility Management bij VGZ

Bij VGZ hebben ze geen HR en FM maar Human Facility Management en ‘servicen’ ze medewerkers op basis van de employee journey. Ze besteden alle operationele diensten en ook de regie uit, zorgen ervoor dat dienstverlening in de basis allemaal goed geregeld is en kunnen zich focussen op het onderscheidend vermogen van Human Facility Management. En dat werpt nu in de vorm van de werkomgeving haar vruchten af. De werkomgeving gaat voor VGZ werken als echte marketingtool en daarmee krijgt workplace management strategische relevantie. Als next challenge heeft VGZ de ambitie om de meest gezonde werkgever te worden.

Prototypen van de werkomgeving

Met alle input van afgelopen sessies en onder begeleiding van onze workplace experts gingen deelnemers vervolgens aan de slag met workplace prototyping voor hun organisaties. Zo werd voor een Provinciehuis met hulp van een functioneel ontwerper een prototype voor een agile ruimte gecreëerd. Onze grafisch vormgever ondersteunde bij het maken van een moodboard voor de ontvangstruimte van een pensioen uitvoeringsorganisatie waar imago meer gebrand kon worden. Met de expertise van onze interieurarchitect werd voor een ministerie zelfs een ware jungle office gecreëerd om beweging en gezondheid te kunnen stimuleren. Een dynamische laatste sessie met  waardevolle gesprekken door inbreng van de deelnemers.

Onze zoektocht met de deelnemers naar de beste werkomgeving is nog niet klaar. In het najaar vervolgen we onze Future Work course en zoomen we nog meer in op de behoeften en het gedrag van medewerkers en de meerwaarde van de samenwerking tussen HR en FM in workplace management. Ben jij bezig met het ontwikkelen van de werkomgeving en sluit  je graag aan bij deze community? Neem dan contact met ons op.