
Koraal zet de cliënt centraal bij eten en drinken
Koraal zet de cliënt centraal bij eten en drinkenIn augustus 2016 is Hospitality Group samen met Koraal Groep gestart met het traject ‘eten en drinken’. Bij de Koraal Groep staat de cliënt centraal, ook op het gebied van eten en drinken. Om meer op de wensen en behoeften van de individuele cliënten en groepen in te kunnen spelen zijn per 1 februari 2017 de centrale keukens gesloten en bereiden de 242 zorglocaties hun maaltijden zelf. Een mooie ontwikkeling die een belangrijke bijdrage levert aan de regie, keuzevrijheid en participatie van de cliënt. Zo kunnen medewerkers voortaan samen met de cliënten bepalen hoe laat ze willen eten en wat er op het menu staat. Waar mogelijk kunnen de cliënten natuurlijk zelf koken of een handje helpen. Kortom: samen beleven!
Het is ook een spannende opgave want hoe zorgen we ervoor dat de bijna 3.000 medewerkers optimaal zijn voorbereid om invulling te kunnen geven aan deze nieuwe dienstverlening?
De zorgmedewerkers zijn meegenomen in het traject met een pakkende storyline over de visie van Koraal op eten en drinken, waarin het leven, leren, zorgen en werken vanuit cliëntperspectief het uitgangspunt is. Tijdens een ‘roadshow’ langs alle locaties hebben we met onderstaande animatiefilm het startsein gegeven voor de uitleg van het traject. In de trainingen is gezocht naar een balans tussen inhoudelijke informatie over gastvrijheid en inspiratie om van de maaltijd een bijzonder moment te maken.
De training gaf voor verschillende medewerkers een nieuwe blik over hoe er met de maaltijd om kan worden gegaan.
Manager zorgmedewerkers naar aanleiding van de training
Naast de trainingen voor de zorgmedewerkers vonden er werksessies plaats met de voedingscoördinatoren. De 10 voormalige koks hebben de opdracht gekregen om als voedingscoördinator te gaan ‘koken met woorden. Er is volop aandacht besteed aan het trainen van vaardigheden om dit te realiseren en daarmee de zorgmedewerkers optimaal te ondersteunen bij hun nieuwe taak. Ze hebben inzicht gekregen in hun communicatiestijlen, onderlinge samenwerking en concreet gekregen hoe ze hun functie vorm kunnen geven. Binnenkort vind een borgingssessie plaats, om de kennis op te frissen, een verdieping te maken op de theorie met casussen uit de praktijk en te kijken of de voedingscoördinatoren verdere ondersteuning in hun dagelijkse werk nodig hebben.
De training van Hospitality Group heb ik als zeer waardevol ervaren. De heldere en interactieve manier van trainen is een voorbeeld voor velen. De trainer was een kameleon die zich telkens in andermans kleur kon verplaatsen. Ik ga vol enthousiasme aan mijn nieuwe baan beginnen!
Deelnemer training voor de voedingscoördinatoren
In dit soort trajecten besteden we veel aandacht aan de uitwerking van de ‘why’. Wat is de noodzaak van de verandering en wat vraagt dit van medewerkers? Het geeft de mogelijkheid om de cliënt centraal te zetten, persoonlijke aandacht te geven tijdens de waardevolle eetmomenten op de dag en geeft de cliënt flexibele keuzes en regie over eten en drinken.
De echte verandering is natuurlijk gestart nu medewerkers cliënten de keuze voorleggen; ‘wat wil je eten vandaag’?
Nieuwsgierig naar dit traject? Bekijk hier de animatiefilm: