https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2021/11/shutterstock_695926513-2000px-300x180.jpg

Succesvol interim management bij HEINEKEN en ProRail

Succesvol interim management bij HEINEKEN en ProRail
Succesvol interim management bij HEINEKEN en ProRail

Auteur:

Auteur:

De uitdrukking ad interim betekent in het Latijn ‘in de tussentijd’ of ‘tijdelijk’. Vaak heeft een interim opdracht bij aanvang een duidelijke start- en einddatum. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat de opdracht op de geplande einddatum stopt, dat weten Melissa van Beek en Maud Keukens als de beste.

Onze voormalig Young Professionals Melissa van Beek en Maud Keukens vervulden beiden de rol als Junior Interim Manager. Ondertussen hebben zij de stap naar Interim Manager gemaakt. Melissa heeft 20 maanden bij HEINEKEN gewerkt als Facility Support, een gedeelde tijdelijke rol Subject Matter Expert Soft Services en Projectcoördinator. Maud vervult momenteel de rol van locatiecoördinator binnen de afdeling Human Facility Management (HFM) van ProRail. Hieronder vertellen zij meer over hoe zij succesvol een langdurige interim opdracht vervullen.

Melissa werd meerdere malen verlengd bij HEINEKEN

Toen Melissa in juli 2019 startte bij Hospitality Group, begon tegelijkertijd haar eerste interim opdracht in de rol van Facility Support bij HEINEKEN. Melissa vertelt: “Ik had van tevoren niet gedacht dat ik zo veel leerzame stappen zou gaan zetten binnen één opdracht. Het bleef natuurlijk een tijdelijke opdracht, alleen de einddatum is maar liefst vier keer verschoven.”

“Door alle ontwikkelingen binnen HEINEKEN, de uitdagingen en verantwoordelijkheden die ik kreeg en de verschillende rollen die ik mocht vervullen bleef ik geprikkeld.” Melissa vertelt verder over haar werkzaamheden: “In de rol van Facility Support ondersteunde ik de Facility Manager in haar dagelijkse werkzaamheden voor alle brouwerijlocaties in Nederland. Voorbeelden zijn de ondersteuning bij operationele werkzaamheden in samenwerking met onze IFM-provider of de implementatie van nieuwe bedrijfskleding van de leverancier. Later werd mijn rol uitgebreid met andere taken en verantwoordelijkheden. Dit betrof onder andere (interne) verhuizingen, een tijdelijke rol als subject matter expert bedrijfskleding en waste en tot slot een gave rol als teamlead Solutions & IT in de transitie naar een vernieuwd landelijk IFM-contract op het gebied van Soft Services.”

De inzet van Melissa in ons team heeft voor beide partijen goed gewerkt: voor haar een hele mooie leerschool en voor ons een super gemotiveerde, leergierige collega die vanaf dag één inzetbaar was! Melissa is meegegroeid met onze organisatie en voelde als volwaardig teamlid. Arielle van der Spek, manager Facility Services

HEINEKEN heeft meerdere malen besloten de samenwerking te willen verlengen. Melissa legt uit: “Iedere keer vraag je jezelf opnieuw af: heb ik voldoende uitdaging en kan ik mezelf nog optimaal blijven ontwikkelen? Dit was elke keer het geval, HEINEKEN is zo’n gave en veelzijdige opdrachtgever. Ook is de samenwerking binnen het team heel goed en kreeg ik erg veel kansen en verantwoordelijkheden. Je kunt jezelf maximaal ontwikkelen, waardoor ik uiteindelijk na een lange periode met een goedgevulde rugzak aan ervaring en kennis de organisatie verliet. Ik had deze fantastische interim opdracht niet willen missen.”

Ontwikkelingsmogelijkheden genoeg

“Wanneer de tevredenheid van de opdrachtgever leidt tot een langere duur van je opdracht geeft dat veel vertrouwen.” bevestigen Melissa en Maud. “Met dit vertrouwen op zak krijg je ruimte om jezelf volledig te ontwikkelen en alles binnen de organisatie en je rol te ontdekken. Gedurende een langdurige interim opdracht leer je, naast inhoudelijke kennis en persoonlijke ontwikkeling, veel over de werking van de organisatie. “Je ontwikkelt belangrijke competenties zoals organisatiesensitiviteit, analytisch vermogen en maakt kennis met diverse rollen en samenwerkingsverbanden”.

Maud herstartte haar rol bij ProRail

De tijdelijke functie van locatiecoördinator bij ProRail liep voor Maud halverwege december 2020 af. Maud vertelt: “Ondanks dat ik het zeer jammer vond om de organisatie te verlaten, weet je dat dit onderdeel is van je functie als Junior Interim Manager.” Echter ontving Maud eind december een telefoontje met de vraag of ze vanaf januari het team locatiecoördinatoren weer wilde versterken. “De afwisseling in mijn werkzaamheden en de veranderingen binnen de organisatie geven mij uitdaging, waardoor de herstart als locatiecoördinator bij ProRail geen moeilijke keuze voor mij was.”

Maud werd ingezet ter vervanging en ondersteuning van de vaste pool locatiecoördinatoren. Het vastgoedpakket van HFM is erg divers, van kantoorlocatie tot verkeersleidingspost en van monumentaal tot modern. Flexibiliteit was hierbij de key, omdat Maud in een korte tijd heeft geschakeld tussen verschillende locaties en projecten. Maud startte tijdens de pandemie en leerde haar collega’s en de organisatie voornamelijk online kennen. “Ik denk dat ik meer dan 75% van mijn collega’s eerst niet live heb ontmoet. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen die dit tegenwoordig mogelijk maken. Ik heb mij zeker niet minder welkom gevoeld bij ProRail”, geeft Maud aan. Inmiddels is Maud verantwoordelijk voor een regiokantoor, voert ze diverse projecten uit en ondersteunt ze een kernteam bij een grote aanbesteding. Daarbij zet HFM grote stappen in haar afdelingsontwikkeling en het realiseren van de ambitie om toegevoegde waarde te leveren middels een inspirerende werkomgeving. “Super leerzaam om als (Junior) Interim Manager binnen ProRail ervaring op te mogen doen”, vertelt Maud enthousiast.

Doordat Maud langere tijd onderdeel is van de organisatie en het team heeft ze laten zien nóg beter te kunnen aansluiten bij de klantbehoefte naast eenvoudiger ingezet te kunnen worden op verschillende deelopdrachten. Cynthia van der Horst, Teamleider Serviceteam Human Facility Management

Ben jij benieuwd naar onze Young Professionals? Meer informatie over ons Young Professional programma vind je hier.