In gesprek met...

In gesprek met...

Jarco Moll

Van loondienst naar zzp’er, Jarco vertelt over zijn ervaring. 

Maak kennis met Jarco, één van de freelancers die via Hospitality Group aan de slag is gegaan. Momenteel werkt hij bij Enza Zaden, een toonaangevend bedrijf in de zaadveredeling. Benieuwd naar Verhaal van Jarco? Lees hieronder verder...

Waarom wilde je ZZP’er worden?

Een oud-collega stelde mij ooit de vraag: “Wat heb jij laatst, voor het eerst gedaan?” Deze vraag stel ik mijzelf regelmatig. Het helpt me te reflecteren en zet me tegelijkertijd op scherp voor de toekomst die ik voor ogen heb. Ik heb altijd al iets willen ondernemen, maar de hamvraag was: wat ga je dan doen?

Ik heb een studie Personal Training gevolgd met het idee om daarmee als ondernemer een start te maken buiten mijn kantooruren. Tegelijkertijd zat ik niet meer op mijn plek bij mijn oude werkgever en wilde ik ook als interimmanager, met de gezonde mindset van een personal trainer, aan de slag gaan. De combinatie van ondernemerschap, interimmanagement en drive voor gezondheid heeft mij ertoe gebracht mijn opties te onderzoeken, wat uiteindelijk heeft geleid tot deze mooie stap.

Welk vooronderzoek heb je hiervoor gedaan?

Door naast een facilitaire studie ook een studie voor ondernemers en een studie Personal Training te volgen, én veel gesprekken te voeren met vrienden en familie die ondernemen, werd voor mij duidelijk wat ik wil. Uit die gesprekken leerde ik telkens iets nieuws: wat ik wel of juist niet zoek, wat ik te bieden heb en hoe ik andere organisaties kan helpen. Daarnaast lees ik tegenwoordig veel boeken over zelfontwikkeling. Sommige boeken, zoals ‘Design Your Own Life’, hebben me geholpen om mijn doelen concreet te maken en helder te krijgen wat ik echt wil.

Na een periode van 6 maanden van voorbereiden en onderzoeken voelde ik me klaar om te starten – voor zover je daar ooit echt klaar voor kunt zijn.

Hoe is de overgang van loondienst naar ondernemerschap voor jou verlopen?

Onwijs spannend, want er zijn zoveel dingen die je voor het eerst doet! De KvK inschrijving, je eerste opdrachtgever, de jungle van verzekeringen, een logo bedenken, bonnetjes bijhouden in een boekhoudprogramma, en natuurlijk je eerste factuur opmaken en versturen!

Een belangrijk verschil tussen loondienst en ZZP is dat je een betalingstermijn hebt voordat je eerste factuur wordt betaald, terwijl je waarschijnlijk al in de eerste maand kosten maakt voor investeringen zoals een auto of laptop. Daar moet je natuurlijk rekening mee houden, je moet het  nu echt zelf doen!

Hoe heb je je eerste opdracht gevonden?

Ik heb met ongeveer vijftien interessante partijen gesproken. Dit waren zowel warme contacten als organisaties die ik simpelweg belde of mailde via hun algemene mailbox met mijn verhaal en de vraag of ze openstonden voor een kennismaking.

Mijn belangrijkste doel was om een shortlist te maken van partijen die bij mij passen als partner en gelukkig na enig onderzoek heb ik gesprekken gevoerd met potentiële opdrachtgevers. Hierbij moesten de rol, de opdrachtgever en de situatie met een opzegtermijn op elkaar aansluiten, het werk van een interimmanager draait tenslotte om flexibiliteit.

Voor mijn eerste opdracht heb ik mijn resterende vakantiedagen en wat onbetaald verlof opgenomen om eerder te kunnen beginnen. En eerlijk? Ik loop nog steeds elke dag met een glimlach rond!

Hoe was het om je eerste en tweede opdracht als ZZP’er te doen? Is dat heel anders dan in loondienst werken?

Sinds ik aan dit avontuur ben begonnen, kijk ik anders naar werk, het thema ‘werk’ heeft veel meer kleur gekregen. Het gaat niet alleen om het werk bij de opdrachtgever; je bent vanaf het moment dat je voor jezelf begint ook je eigen HR-, finance-, legal- en fleetmanager, en natuurlijk je eigen facilitaire afdeling (ook al rijd ik nog steeds in een oud autootje).

Ik ga binnenkort mijn derde periode en daarmee mijn derde rol aan bij dezelfde opdrachtgever. Die periode van verlengen of niet is uiteraard spannend, want je moet snel schakelen als een opdracht niet wordt verlengd. Daarom overleg ik altijd goed met de opdrachtgever, zodat ik tijdig kan inschatten welke kant het opgaat en actie kan ondernemen.

Welke rol heeft Hospitality Group in jouw ondernemerschap gespeeld?

Als starter is alles nieuw, en je bent vaak zoekende. HG, en daarmee Richard en Magreet, zijn voor mij fijne partners! Ze denken graag mee en delen hun bergen aan ervaring om je verder te helpen. De sparringsessies met hen hebben mij meer zelfvertrouwen gegeven op verschillende onderwerpen, zoals het kiezen van de juiste rol of het bepalen van een tarief. Ik ben HG enorm dankbaar voor alle hulp bij het realiseren van mijn doel!

Heb je tips voor jonge mensen die ook ZZP’er in de facilitaire branche willen worden?

Als je al nadenkt over het ZZP-schap, ben je al goed op weg! Mijn tip: zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en werk het uit, net als een project. Zorg dat je de juiste mensen om je heen verzamelt, informatie inwint, weet wat je wilt gaan doen, lijstjes maakt, en vooral dat je het leuk maakt! Dat is tenslotte het doel van ondernemen: iets doen wat je leuk vindt, op jouw eigen manier.

Hoe kijk jij als startend ZZP’er tegen de wet DBA/VBAR aan?

De timing van de wet is natuurlijk belabberd, maar ik begrijp het doel ervan steeds beter. Voor bijvoorbeeld maaltijdbezorgers en overheidsinstanties is het logisch dat er wordt gekeken naar bescherming van personeel of de uitgaven van belastinggeld.

Voor mijn persoonlijke situatie kijk is er anders naar; Interimwerk draait om tijdelijke opdrachten en projecten. Dan zal altijd vanuit ZZP-basis kunnen maar evengoed als dit niet langer vanuit ZZP mogelijk is, ga ik op zoek naar een andere manier om dit werk met mijn eigen visie te blijven uitvoeren.

Eén ding is zeker: nu ik heb geproefd van ondernemerschap, wil ik niet meer anders!

field manager
Interim & recruitment