In gesprek met...

In gesprek met...

Raymond Depoorter

Van loondienst naar ZZP’er: hoe maak je die stap? 

We gingen in gesprek met Raymond Depoorter, die na jaren in loondienst de keuze maakte om als zelfstandige aan de slag te gaan. Hoe heeft hij deze overgang ervaren? Wat zijn de voordelen én uitdagingen? Raymond deelt zijn verhaal en geeft tips voor iedereen die nadenkt over een soortgelijke stap. Lees hieronder meer. 

Waarom wilde je zzp’er worden?

Ik heb nooit echt de ambitie gehad om zzp’er te worden. Mijn droom was om een eigen horecazaak te starten. Dit is twee keer bijna gelukt, maar beide keren heb ik zelf de stekker eruit getrokken. Ik was nog jong en zou meteen een flinke financiële schuld (lening) aangaan.

In september 2022 heb ik, na wikken en wegen, besloten om voor mezelf te beginnen. Ik wilde me graag richten op het trainen en begeleiden van horecamedewerkers en -ondernemers. Tegelijkertijd had ik net een huis gekocht, waardoor ik mijn zoekgebied moest uitbreiden. Met succes: vanaf dat moment ging mijn carrière als zzp’er in een rechte lijn omhoog.

Welk vooronderzoek heb je hiervoor gedaan?

Omdat ik vooral bezig was met wat er in de horecasector gebeurde, lag mijn focus voornamelijk daarop. Achteraf gezien maakte dat niet veel uit. Zodra je gaat ondernemen, volgt iedereen in eerste instantie hetzelfde pad.

Hoe is de overgang van loondienst naar ondernemerschap voor jou verlopen?

Toen ik wist dat ik naar Brabant zou verhuizen, was ik al druk op zoek naar een nieuwe baan. In september, een maand voor mijn verhuizing, besloot ik echter om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik ben toen meteen bedrijven gaan aanschrijven. Gelukkig had ik nog een klein financieel potje, waardoor ik de eerste maanden kon overbruggen. Uiteindelijk heb ik mijn spaargeld niet hoeven aanbreken en kon ik zelfs doorsparen.

Hoe heb je je eerste opdracht gevonden?

Ik had me ingeschreven bij The Hospitality Group en werd binnen twee dagen al gebeld. Na een prettig kennismakingsgesprek met Richard werd ik dezelfde dag nog teruggebeld met een opdracht in Oud Gastel. Omdat alles zo snel ging, moest ik veel zaken in korte tijd regelen. Gelukkig had ik net op tijd mijn documentatie op orde, zoals mijn KVK-nummer en andere benodigdheden, voordat ik met de opdracht begon.

Hoe was het om je eerste en tweede opdracht als zzp’er uit te voeren? Is dat heel anders dan werken in loondienst?

Ik vond het ontzettend leuk! Het verschil tussen mijn eerste en tweede opdracht was groot en tegelijkertijd heel leerzaam. Dat maakt het leven als zzp’er juist zo interessant: elke opdracht is anders en je moet je telkens aanpassen, bijna als een kameleon.

Het is inderdaad heel anders dan werken in loondienst. Als zzp’er sta je altijd ‘aan’ en probeer je continu je waarde te laten zien aan de opdrachtgever. In het begin durfde ik bijvoorbeeld amper op mijn telefoon te kijken, omdat ik bang was voor opmerkingen. Dat is in loondienst toch minder een issue.

Daarnaast, en dit is persoonlijk, werk ik als zzp’er vaak harder, omdat mijn bedrijfsnaam eraan verbonden is. Het werk voelt daardoor zwaarder, niet alleen door die verantwoordelijkheid, maar ook omdat je taken en processen veel sneller eigen moet maken. Dat is in loondienst vaak anders.

Welke rol heeft The Hospitality Group in jouw ondernemerschap gespeeld?

Zij waren mijn eerste tussenpartij en hebben me aan mijn eerste opdracht geholpen. Daar ben ik ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

Heb je tips voor jonge mensen die ook zzp’er in de facilitaire branche willen worden?

Het zzp-leven is ontzettend leuk. Je leert veel nieuwe mensen kennen, ontwikkelt jezelf sneller dan in loondienst en hebt veel vrijheid in je werk. Maar staar je niet blind op de mooie verhalen. Het kost veel tijd en naast je opdracht ben je ook bezig met zaken zoals administratie, marketing en je eigen ontwikkeling. Zorg er bovendien voor dat je je financiën goed regelt. Niet alles wat je binnenkrijgt is daadwerkelijk van jou.

field manager
Interim & recruitment