https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2020/07/shutterstock_667975756_kl-300x180.jpg

Talentontwikkeling bij facilitaire regie-organisaties

Talentontwikkeling bij facilitaire regie-organisaties
Talentontwikkeling bij facilitaire regie-organisaties

Auteur:

De ontwikkeling naar een facilitaire regieorganisatie met nieuwe rollen en functies is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd: om dit goed te kunnen doen is tijd en aandacht nodig. Uit de door Hospitality Group afgenomen regie-assessments blijkt vaak dat er voor organisaties verbeterpotentieel ligt in het ontwikkelen van talenten van medewerkers. Maar hoe doe je dat? En hoe weet je of dit ook geldt voor jouw team? Onze belangrijkste lessons learned bij regie-transities op het gebied van talentontwikkeling:

  • Neem de tijd. Aanleren van nieuw gedrag en wennen aan nieuwe omgevingen kost tijd. De nieuwe organisatievorm staat niet in 1 keer en de medewerkers zijn niet in 1 keer up and running. Geef jezelf, de organisatie en de medewerkers de ruimte om te wennen aan deze nieuwe situatie.
  • Reserveer tijd. Een nieuwe functie of rol is best spannend voor velen. Zorg ervoor dat je tijd reserveert om je medewerkers te ondersteunen bij deze verandering. Schakel wat terug op werkdruk, want de verandering op zich kost al heel wat tijd.
  • Maak gewenst gedrag en vaardigheden concreet! En zorg voor voorbeeldgedrag. Kreten als ‘eigenaarschap’, ‘ondernemerschap’ en ‘gastvrijheid’ gaan pas echt leven als iedereen begrijpt wat er mee bedoeld wordt. Bespreek met elkaar wat jullie er onder verstaan en begeleid medewerkers om dit te realiseren.
  • Laat medewerkers op hun eigen manier leren en ontwikkelen. Er bestaan verschillende wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook voor leren en ontwikkelen. Sommige medewerkers leren graag via een training, andere vanuit de praktijk en een derde zoekt collega’s op om mee te sparren.
  • Maak leren en ontwikkelen een top prioriteit. Besteed in elk werkoverleg tijd aan dit onderwerp. Hoe leren we als team? Wat zijn de stappen die je maakt als individu?
  • Aandacht voor het individu en het collectief. Het is belangrijk om te werken aan de persoonlijke ontwikkeling van individuele medewerkers maar ook aan de samenwerking binnen en tussen de teams. Een nieuwe regie-organisatie implementeren is niet alleen een individuele maar vooral ook een gezamenlijke prestatie.
  • Houd het praktisch en zorg voor een positieve insteek. Samen nieuw gedrag ontwikkelen is namelijk heel leuk. Een positieve insteek activeert medewerkers om intrinsiek te veranderen. Hierdoor ontstaat eigenaarschap voor de verandering.
  • Enthousiasme, plezier & lol! Een verandering kan best pittig zijn. Soms is het twee stappen vooruit en weer een terug. Dus neem ook tijd voor leuke momenten samen met team!

Nieuwsgierig geworden naar ons regie-assessment of wil je graag weten waar het ontwikkelpotentieel van jouw facilitaire organisatie ligt? Kijk dan hier.