https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2020/04/Social-distancing2000x1200-300x180.jpg

Terug naar kantoor? Ja graag!

Terug naar kantoor? Ja graag!
Terug naar kantoor? Ja graag!

Auteur:

Als er één moment in tijd is om de ontwikkeling van de moderne kantooromgeving eens grondig te evalueren dan is het nu, midden in de Coronacrisis, met de meeste kantoormedewerkers verbannen naar een werkplek thuis of op afstand van elkaar.

De evolutie

We hebben de afgelopen jaren fors ingezet op de eigentijdse werkomgeving. Het flexwerken nam een grote vlucht dankzij slimme ICT oplossingen. Met wat hulp van de bezuinigingsdriften in de crisisjaren 2007-2013 is de werkomgeving geëvolueerd tot community buildings met uitdagende activiteit gerelateerde werkzones. Het invullen van aantrekkelijk werkgeverschap stond bovenaan het lijstje van menig integraal projectteam, en in directe opdracht vanuit de top. De werkomgeving werd onderscheidend vermogen in ‘the war on talent’ en onderwerp aan de bestuurstafel. Zelfsturing en zelf kiezen werden de standaard op basis van activiteiten en gemoedstoestand. Totdat het Coronavirus ineens opdook en alles anders werd.

Het nieuwe normaal

Hoe moet dat straks als de wereld weer op gang komt en het nieuwe normaal de standaard wordt? Hoe gaan we om met ‘terug naar kantoor’? Wat is dan veilig en verantwoord? Wat hebben we geleerd? We hebben bewezen dat we meer klaar waren om op afstand werken dan velen dachten. We leren elke dag wat bij, worden handiger en ontdekken wat goed werkt en wat (nog) niet. Menig onderzoeker van de werkomgeving heeft zich op dit fenomeen gestort, zo ook wij. We halen een schat aan data naar boven die ons gaat helpen de weeffouten uit huidige concepten te halen. Echt interessant wordt het als we uit deze data voorspellende waarden kunnen halen voor de werkomgeving en het service design van morgen. Oplossingen voor het nieuwe normaal.

Bewuster kiezen en slimmer samen

Sociale afstand houden zoals nu zal lastig blijven op de lange termijn, maar werkt beter dan we dachten. We leren de voordelen te zien en snappen dat het echt helpt. Ook als het straks om een gewone verkoudheid gaat. De waardering van elkaar fysiek weer ontmoeten en samenwerken neemt toe. We moeten daarbij vooral veel bewuster kiezen waar, hoe en met wie we werken. Niet alles hoeft op kantoor weten we nu. Hoezo dan nog volle kantoorvloeren bouwen met werkplekken dicht op elkaar als we de beschikbare tijd en ruimte ook slimmer kunnen gebruiken? Tot aan de Coronacrisis gebruikten we onze werkomgeving al vaker niet dan wel. Bezettingsonderzoekers zijn het daar al jaren over eens. Met alle nieuwe inzichten die we nu opdoen ontstaan kansen om effectiever (samen) te werken, met directe collega’s, met klanten, maar ook met netwerkpartners en met leveranciers. Terug naar kantoor? Ja graag, maar anders dan het was. Wij staan klaar om onze oplossingen daarvoor te delen.