https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2019/10/IMG_1189_2-300x180.jpg

Van afval naar duurzaam design

Van afval naar duurzaam design
Van afval naar duurzaam design

Auteur:

Op vrijdag 20 september waren de Young Professionals van Hospitality Group te gast bij het inspirerende ‘TRIBOO’ bij Marc van der Heijden in Zevenhuizen. In dit TrendCenter zijn verschillende producten te zien van de circulaire ondernemingen van Marc. Marc is oprichter van TRIBOO en EverUse: twee innovatieve bedrijven gericht op het upcyclen van afval. Zo hebben ze bijvoorbeeld, met behulp van een 3D-printer, oude koelkasten omgevormd tot de grootste plantenpot ter wereld en een bad geproduceerd van 100% smeltbaar rubber. Met dit innovatieve productieproces heeft Marc een uniek business model en staat hiermee dan ook op nummer 20 in de duurzame top 50 van 2019!

TRIBOO

Zo’n vier jaar geleden heeft Marc TRIBOO opgericht. TRIBOO is een bedrijf dat van afval circulair meubilair maakt. Volgens Marc zijn in bijna elk meubelstuk nog giftige stoffen aanwezig door het gebruik van goedkoop materiaal wat ontworpen is voor eenmalig gebruik. Een waardevol product is pas écht circulair wanneer het is gemaakt van herbruikbare gezonde vezels uit afval reststromen én geen giftige stoffen bevatten.

Het kantoor is eigenlijk een grondstoffen bank, waar waardevolle materialen tijdelijk worden opgeslagen in het meubilair.

Dat betekent geen ‘ongezond’ meubilair meer, maar meubilair wat net als goud en zilver een waarde krijgt. Deze waarde zit in de grondstoffen die in het meubilair verwerkt zijn. Wanneer je een meubelstuk aanschaft bij TRIBOO, blijft deze eigenaar van het meubelstuk. Wanneer de klant na een aantal jaar behoefte heeft aan iets anders, kan de klant de meubels weer inleveren bij TRIBOO en krijgt de klant de grondstofwaarde terug. Hierdoor kunnen de grondstoffen weer worden verwerkt tot circulaire producten.

EverUse

Op 23 januari 2019 is de fabriek EverUse in Sneek feestelijk geopend door Koning Willem-Alexander. EverUse is een bedrijf dat circulair isolatiemateriaal maakt van papierafval. Hiermee is EverUse de eerste circulaire isolatiefabriek ter wereld! In het productieproces maakt EverUse gebruik van natuurlijke cellulose vezels, welke uit het papierafval worden gehaald. Hierdoor zijn de materialen zacht en onschadelijk voor de luchtwegen. Net als het meubilair van TRIBOO, levert EverUse haar producten middels het principe van circulaire inkoop. Aan het einde van de levenscyclus retourneert de klant het product en hergebruikt EverUse het volledig. Ook EverUse blijft dus eigenaar van de grondstof. Een mooi initiatief dat zekerheid geeft dat er nooit meer afval wordt weggegooid.

Marc geeft aan dat de facilitair manager een belangrijke rol speelt in de toekomstige ontwikkeling naar een circulaire economie en afval loze maatschappij. Dit betekent wel iets voor je bedrijfsvoering en dit moet gefaciliteerd gaan worden. De facilitair manager moet de knop omdraaien en uiteindelijk zullen de mensen hun gedrag moeten veranderen. Wat Marc mee wil geven is: als je er zelf in gelooft, laat dan niemand je stoppen.

Design Thinking

Naast een rondleiding en presentatie van Marc van der Heijden stond de dag in het teken van Design Thinking en persoonlijke ontwikkeling. Collega Judith Dorlandt van Hospitality Group ging in op waar Design Thinking voor staat, hoe dit werkt in de praktijk en wat de voordelen zijn. De essentie van Design Thinking is dat er oplossingsrichtingen worden bepaald met brainstormsessies, waarna je met deze methodiek direct een prototype maakt en de oplossing test in de praktijk. Na deze korte presentatie zijn de Young Professionals zelf aan de slag gegaan met Design Thinking. Vol energie en met enthousiasme zijn zij van start gegaan met de vraag hoe afval een tweede leven kan krijgen in het clubhuis van Hospitality Group. De eerste hand is gelegd aan een product prototype (gemaakt van afval) dat de komende weken verder wordt doorontwikkeld.