https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2018/07/Featured-2-300x180.jpg

Van Groningen naar Shanghai

Van Groningen naar Shanghai
Van Groningen naar Shanghai

Auteur:

Tijdens zijn master International Business Management aan de Rijksuniversiteit Groningen kreeg onze young professional Pim Boderie de kans om een jaar in het buitenland te studeren. De Rijksuniversiteit bood hem de mogelijkheid om Economie te studeren aan een partneruniversiteit in Shanghai, Fudan University. Pim twijfelde geen moment en pakte zijn koffers. Wij vroegen hem zijn ervaring te delen.

Pim: “Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Niet alleen op professioneel maar ook op persoonlijk vlak ben ik ontzettend gegroeid. Een jaar in de stad met de meeste inwoners ter wereld (23 mln) wonen is namelijk al een ervaring op zich. Op het gebied van economie heb ik misschien minder geleerd dan ik vooraf had gehoopt, maar ik heb ontzettend veel geleerd over de manier waarop zaken wordt gedaan in China. Zo blijkt netwerken (‘Guanxi’) nog véle malen belangrijker dan in Nederland. Met de juiste connecties is werkelijk alles mogelijk en niets te gek.

In Shanghai rondde ik mijn scriptie ‘The effect of Liberal and Coordinated market economies on Cross-border acquisitions in China’ af. Via mijn onderzoek ontdekte ik dat de hoogte van internationale bedrijfsinvesteringen mede afhangt van de culturele en institutionele verschillen tussen de twee landen. Hoe groter de verschillen, des te kleiner de investeringen. Al bleken bedrijven in bepaalde type handelsmarkten hier veel gevoeliger voor te zijn dan andere. Voor deze scriptie kreeg ik de Fudan Excellent Thesis Award wegens het innovatieve karakter van mijn onderzoek dat is gebaseerd op big data.

Waarom ik met mijn achtergrond gekozen heb voor het vakgebied van FM? Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn master en mijn huidige functie een unieke invalshoek biedt. Internationale Economie is toepasbaar op integraal, internationaal en strategisch facility management. Naar die disciplines hoop ik dan ook in mijn carrière te kunnen toe groeien. Daarnaast zag ik in-house bij verschillende Chinese organisaties dat facility management nog grote stappen kan maken. Wie weet…

Na een jaar kippenklauwtjes met rijst te hebben gegeten en geblokkeerd te zijn van Google en Whatsapp, is het fijn om weer in het comfortabele Nederland te zijn. 😉 “