Een nieuwe werkomgeving voor woningcorporatie Woonwaarts

Een nieuwe werkomgeving voor woningcorporatie Woonwaarts
https://www.hospitality-group.nl/wp-content/uploads/2021/07/20210701_HospitalityGroup_WoonWaarts_8208_FvdH-300x180.jpg

Vanaf mei 2019 zijn de twee woningcorporaties Standvast Wonen en De Gemeenschap gefuseerd naar één organisatie, genaamd Woonwaarts. Na een succesvolle integratie van de twee organisaties, is de wens ontstaan om tot één werkomgeving te komen. Woonwaarts heeft Hospitality Group gevraagd te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van een toekomstbestendig huisvestingsconcept dat past bij de nieuwe wensen en behoeften van de organisatie. In het ontwerp is rekening gehouden met de nieuwe manier van werken, waarbij medewerkers thuiswerken en op kantoor werken combineren. Ontmoeten binnen de werkomgeving wordt hiermee belangrijker.

In gesprek

Om een werkomgeving te ontwikkelen die volledig aansluit bij de wensen en behoeften, zijn medewerkers van Woonwaarts al in het vooronderzoek betrokken in gesprekken en zogenaamde guest journeys. Voor de nieuwe werkomgeving zijn zo een viertal ontwerpprincipes het vertrekpunt:

  • Herkenbaar en nabij: interactie met elkaar, maar ook met de netwerkpartners vindt op kantoor én daarbuiten plaats
  • Sociaal duurzaam: de werkomgeving wordt zo ingericht, dat deze nu en in de toekomst de gezondheid en welbevinden van de medewerkers bevordert
  • Eigen kracht en maatwerk: elkaar, huurders en netwerkpartners inspireren door initiatief te tonen en kennis en ideeën met elkaar te delen
  • Ontmoeten en verbinden: de werkomgeving stimuleert ontmoeten, verbinden en samenwerken in alle mogelijke vormen

Huisvestingsconcept

In de nieuwe werkomgeving biedt Woonwaarts iedere medewerker graag een plek die past bij zijn of haar activiteiten en gemoedstoestand van dat moment. Daarom is de werkomgeving verdeeld  in drie verschillende zones: reuring, ruis en rust. In deze zones vind je verschillende (werk)plekken die de functie van de zones ondersteunen. Zo vind je in de reuringzone bijvoorbeeld de social meetingpoints, de receptie en de spreekkamers. De stiltewerkplekken, cockpits en leestafels vind je in de rustzone.

De huiskleuren van Woonwaarts komen ook weer terug in de zonering. In de rustzone vormt de kleur groen de basis, in de ruiszone zijn blauwe tinten terug te vinden en in de reuringzone is vooral de kleur rood toegepast.

Hergebruik van meubilair en middelen

Een van de uitgangspunten voor het ontwerp was het zoveel mogelijk hergebruiken van meubilair en middelen. Om aan dit mooie uitgangspunt te voldoen, zijn in een vroeg stadium gedetailleerde inventarisatielijsten opgesteld met wat kan worden hergebruikt. Door het revitaliseren en opnieuw stofferen is veel meubilair (bureaus, stoelen, tafels, kasten etc.), ICT/AV-middelen, kunst, planten en verlichting hergebruikt. Zo zijn een groot aantal bureaustoelen opnieuw gestoffeerd, waardoor ze er weer als nieuw uitzien en nogmaals in de nieuwe werkomgeving ingezet kunnen worden.

Het ontwerp

Het resultaat is een uitgebreid inrichtingsvoorstel. In dit voorstel zijn vlekkenplannen aan de opdrachtgever gepresenteerd, inclusief 2D én 3D schetsontwerpen. Daarnaast visualiseren verschillende moodboards de beoogde look & feel van het functioneel ontwerp.

Oplevering

Medio 2020 startte de uitvoering van het verbouwen en het inrichten van de locatie aan het Takenhofplein. Gedurende deze fase van het project zijn Woonwaarts en Hospitality Group samen opgetrokken om de verbouwing en de inrichting te begeleiden. Eind 2020 was het dan zover: de nieuwe huisvesting van Woonwaarts is opgeleverd. En de reacties zijn positief: de medewerkers van Woonwaarts zijn erg te spreken over de moderne uitstraling van het interieur en vinden deze goed passen bij de nieuwe organisatie!

Fotografie : Femke van den Heuvel

Projectgegevens

Opdrachtgever
Woonwaarts
Locatie
Nijmegen
Projectgrootte
ca. 1.500 m2
Gerealiseerd
juli 2019 - augustus 2020

Meer informatie